Legenda privighetorii

Fiind odata imparatul pasarilor foarte bine dispus si voind sa stie care dintre supusii si supusele sale cinta mai frumos, mai placut si mai fermecator, a dat porunca in intreaga sa imparatie ca pe data sa se adune la curtea imparateasca cei mai vestiti cintareti ca sa-i cinte la masa.
Cum au auzit pasarile de aceasta porunca imparateasca, indata s-au adunat toate la un loc, au tinut sedinta intreolalta si au ales apoi din mijlocul lor pe trei reprezentanti, pe care i-au trimis la curtea imparateasca. Au fost alese urmatoarele pasarele: gangurul, mierla si privighetoarea. Cele alese nu statura mult pe ginduri sa se sfatuiasca, ci se pornira in graba spre curtile imparatesti, fiindca timpul cand trebuiau sa se prezinte imparatului se apropiase.
Gangurul, ca unul care are imbracamintea cea mai aleasa si mai frumoasa, fiind acoperit cu pene aurii, care stralucesc foarte frumos la lumina soarelui, fu lasat sa mearga inainte, ba nu numai ca-l lasara, ci inca si el singur se puse in fruntea celorlalte doua si nici pe una n-o lasa defel sa mearga inaintea lui.
Mierla merse in urma lui, zicand ca ea, ca una care are cioc auriu, ca si penele gangurului, si imbracamintea neagra si stralucitoare ca matasea, trebuie sa mearga in urma lui.
Privighetoarea insa, fiind mai mica la faptura si avind imbracamintea cea mai simpla, ramase in urma si mergea cu capul plecat si umilita spre curtea imparatului.
Cum ajunse gangurul la curtea imparateasca si intra inauntru, imparatul, vazindu-l ca e asa de frumos impodobit si are o statura foarte atragatoare, il primi cu cea mai mare cinste, il puse apoi in fruntea mesei si-l pofti sa cinte.
Gangurul, plin de fala, incepu a cinta. Imparatul fu foarte multumit cu cintecul lui si-l lauda.
Intra apoi mierla. Imparatul, cum o vazu si pe aceasta, indata ii intinse si ei un scaun poftind-o sa saza langa masa si sa cinte.Incepind a cinta, mierla impresiona mult mai placut si cinta mult mai frumos decat gangurul.
La urma sosi si privighetoarea si se pleca plina de umilinta pana la pamint dinaintea imparatului. Vazind-o ca e asa de mica, de prizarita, umilita si nebagata in seama, imparatul se mira ce cauta la curtea lui si de aceea o intreba, cam rastit, cu ce treburi a venit, fara insa s-o pofteasca sa saza, cum facuse cu ceilalti doi oaspeti care intrasera inaintea ei.
- Apoi, de, inaltate imparate,- zise privighetoarea de langa usa, unde ramasese de cand intrase inauntru , sa nu va fie cu suparare si cu banat, sunt aleasa si trimisa de catre neamurile mele la inaltimea voastra ca si eu sa va cint un cintec.
- Cinta-mi, dara – zise imparatul zimbind -, sa te vad si pe tine ce poti.
Privighetoarea, necutezind macar sa-si indrepte privirile spre imparat, isi drese mai intii glasul si apoi incepu a cinta, dar colea, cum stie ea sa cinte, nu cum cintara celelalte…
Imparatul, cand o auzi cintind, ramase uimit de frumusetea cintecului ei. Un glas asa de duios, dulce, placut si fermecator n-a mai fost auzit de cand s-a trezit pe lume. Privighetoarea, prin cintecul ei, a bagat sub covata pe ceilalti doi cintareti de mai inainte. Si dupa ce a sfirsit ea acuma de cintat, imparatul n-o mai lasa sa stea la usa, ci o puse pe dinsa in locul gangurului, in fruntea mesei, dindu-i totdeodata si prima”, adica darul cel mai mare, mai frumos si mai pretios, care era menit pentru cel mai bun cintaret; iar dupa ce s-a sfirsit acuma masa, dupa ce toti oaspetii, citi au fost la acea masa poftiti, s-au sculat de la dinsa, ea a fost aceea care a pornit prima in fruntea celorlalti doi cintareti, macar ca imbracamintea ei e cu mult mai simpla decat a gangurului si a mierlei.
Mierla, care cintase ceva mai frumos decat gangurul, sa dus in urma privighetorii. Gangurul insa, cu toata stamba lui cea domneasca, cu toata frumusetea imbracamintei sale, ramase indarat si, iesind umilit si rusinat de la imparatul, se duse acuma cel din urma.
Si de atunci apoi, de cand au fost aceste trei pasari la imparatul lor ca sa-i cinte la masa, a ramas privighetoarea cea mai renumita si mai maiastra cintareata dintre toate neamurile pasarilor. Fiecare pasare cintatoare trebuie sa-si plece capul si sa se inchine inaintea ei.